Hoe diefstalgevoelig is uw auto?
In 2021 werden er bijna 5500 auto’s gestolen!
Voertuigen zijn een belangrijk doelwit voor criminelen. Een van de grootste problemen is diefstal. Naast diefstal komen ook andere vormen van criminaliteit voor, zoals omkatten van voertuigen en vervalsing van documenten. Criminelen vinden op dit gebied steeds nieuwe methodes. Bundeling van informatie, adequate opsporing en betere preventie helpen allemaal om het probleem terug te dringen.
Al jaren loopt het aantal autodiefstallen terug. Werden er volgens het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) in het eerste halfjaar van 2021 exact 2.578 personenwagens gestolen, in het eerste halfjaar van 2017 waren dat er nog 4.254. In juni van dit jaar bleek de Volkswagen Polo nog de meest gestolen auto, de cijfers tot en met afgelopen augustus zetten de Golf weer op 1, net zoals eerder in de Top 10 over heel 2020.
Top 10 meest gestolen modellen in 2021
- Volkswagen Golf
- Volkswagen Polo
- Fiat 500
- BMW 3-serie
- Toyota Rav4
- Mazda CX-5
- Renault Megane
- Renault Clio
- Nissan Qashqai
- Toyota C-HR
Hoe diefstalgevoelig is uw auto? Check het via de Diefstalmeter
De diefstalcijfers die zijn opgenomen in de Diefstalmeter zijn verkregen via het RDW en door Baken Adviesgroep geanalyseerd. Samen met Kiwa SCM is een risicomodel ontwikkelt dat de cijfers van het RDW omzet tot een inschatting van het diefstalrisico per voertuig. Vooralsnog bevat de online-tool enkel cijfers over personenauto’s met een leeftijd van maximaal 10 jaar.
Klik op onderstaande afbeelding en check de diefstal gevoeligheid van uw auto.

Diefstal campers neemt toe
De laatste jaren is er bovendien een sterke toename aan diefstal van campers, de Volkswagen Transporter T5 en T6 camperbussen zijn bij het dievengilde erg in trek. Het dievengilde gebruikt ook steeds meer geavanceerde methoden om de standaard beveiliging te omzeilen.
Eisen aan alarmsystemen
Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) stelt eisen aan de diefstalpreventieve werking van elektronische beveiligingssystemen voor personenauto’s, campers en lichte bedrijfswagens. De maatregelen zijn afgestemd op de te verwachten diefstalmethodes.
Een van de ontwikkelingen hierbij is dat sinds after-market systemen niet meer mogen luisteren naar de DATA BUS van het voertuig voor het geheel uitschakelen van het systeem. Dit betekent dat het beveiligingssysteem moet zijn voorzien van een eigen handzender, elektronische sleutel of driver card. Dat wil zeggen dat het alarmsysteem niet alléén met de originele afstandsbediening van de auto uitgeschakeld mag worden. Deze eisen zijn vastgelegd onder de VbV richtlijnen AA04 Versie 2. Meer weten..